Jak vybrat správnou sklenici na víno?

Věříme, že mezi dobrými přáteli vám bude víno chutnat z jakékoliv sklenice, avšak pokud situaci nepodceníte, budete si ho moci vychutnat plnými doušky. Sklenic existuje velké množství, a proto chápeme, že je někdy těžké určit, která je nejvhodnější. Vše záleží na typu vína, které se chystáte otevřít a podávat.

Trocha základu na začátek

Pokud to máme vzít úplně od začátku, nejprve se musíme podívat na stavbu sklenice, jelikož ta je vždy stejná. Ve spodu sklenice se nachází základna, která drží sklenici bezpečně na stole. Hned nad ní je stopka, která by neměla být ani příliš těžká, jelikož po nalití vína se bude nepříjemně zvedat, ale také ani příliš lehká, což by znamenalo, že si musíte dávat velký pozor při pokládání sklenice na stůl, aby se nedopatřením nerozbila. Ačkoliv se stopka zdá být jako banální věc, určitě jí při koupi věnujte pozornost, jelikož díky ní můžete se sklenicí točit a uvolňovat tak aroma z vína, ale hlavně slouží k tomu, abyste svou rukou víno zbytečně nezahřívali.

Rychle zapomeňte na barevné sklenice a sklenice s tlustým sklem. Čím více čiré a tenké sklo bude, tím lépe se vám bude sledovat viskozita vína, díky které o něm budete vědět spostu informací (např. obsah cukru a alkoholu) ještě před tím, než ho ochutnáte.

Jak vybrat správnou sklenici na víno?

Poslední věc, která se týká všech sklenic je, že víno naléváme pouze do třetiny jejich obsahu. Už jste se určitě setkali se slovy: "Přece ti nebudu pořát dolévat", ale díky menšímu množství se vám bude sklenice lépe zvedat, ale také se vám s ní bude snadněji kroužit a zbytečně se vám u toho víno nevylije.

Tvar podle typu a odrůdy vína

Teď, když máme stručný popis sklenice za sebou, se můžeme pustit do jednotlivých tvarů. Na výběr je ze tří - balón, tulipán a flétna. Jak jsme psali na začátku, hlavní otázka zní, jaké víno se chystáte nalévat.

Tulipán najdete téměr z každé domácnosti a díky své univerzálnosti se používá pro většinu vín, nejčastěji však pro bílá. Ideální jsou pro ně proto, že bílá vína mívají většinou méně aroma, než červená, a hlavně je musíme podávat studená, s čímž nám pomůže menší objem sklenice. Obecně platí, že lehká vína se podávají ve sklenici s protáhlejším kalichem. Těžká a výraznější vína mají kalich kratší a více doširoka.

Baňaté sklenice, kterým se říká balón se využívají pro červená vína burgunského typu. Oproti sklecicím tvaru tulipánu mají větší objem a otevřenější hrdlo. Sklenice na červená vína ještě dělíme podle typu vína a názvy získaly podle významných vinařských oblasti ve Francii - Bordeaux a Burgundsko. Zatímco sklenice Bordeaux je vhodnější pro těžší a plnější odrůdy s vysokým obsahem tříslovin, sklenice Burgundy zase pro středně těžká červená vína s vysokou kyselostí a středním až nízkým obsahem tříslovin.

Naopak sklenice tvaru flétny se hodí na šumivá vína, jelikož jsou perfektní pro zobrazení perlení vína a pěny při jeho nalévání.

Jak vybrat správnou sklenici na víno?

Zdroj: https://christnersprimesteakandlobster.com/

Zvolení správné sklenice se může zdát jako španělská vesnice, ale jakmile tomu příjdete na kloub, dostanete z každého vína maximum. 

Vaše

vase-bobulka