Kam jinam za nejlepšími tramíny, než do Traminu

Před necelým měsícem jsme se vydali do italské obce Tramin, abychom ochutnali vína z jedné z nejstarších pěstovaných odrůd. A o zážitek se s vámi samozřejmě moc rádi podělíme.

To, křížením jakých odrůd a hlavně kde byla aromatická odrůda Gewürztraminer poprvé vypěstována není dodnes úplně jasné. Některé zdroje uvádějí jako místo původu sever Itálie, jiné zase oblast mezi severovýchodní Francií a jihovýchodním Německem. Jedno však už víme s jistotou - i když tuto odrůdu v dnešní době naleznete téměř v každé vinařské oblasti nejen v Evropě, vinaři z obce Tramin v Jižním Tyrolsku se s ní díky místním podmínkám naučili pracovat přímo dokonale. Spojili jsme tedy příjemné s užitelným a využili jeden upršený den během našeho lyžování a vyrazili jsme za těmito komplexními a bohatými víny s kořeněnými vůněmi a tóny tropického ovoce přímo do vinařské obce Tramin a jeho blízkého okolí.

tramin-cedule

Začátek ve velkém

Jako první jsme zavítali do vinařství Cantina Kaltern, které bylo založeno již v roku 1900. Dnes patří mezi nejoblibenější a nejznámější vinařství z oblasti Alto Adige, a také jsou na to velmi hrdí. Není se čemu divit. Víno je pro mnoho lidí z této oblasti životním posláním, kterému se věnují s velkou vášní. Momentálně vinařství spravuje 440 hektarů vinic s roční produkcí 4 miliony lahví. A i když se nacházíme kousíček od obce Tramin, věříme, že vás nepřekvapí, že v tak velkém vinařství není hlavní a jedinou pěstovanou odrůdou Gewürztraminer, ale vede červená odrůda Trolínské (Schiava), která je tradiční odrůdou Jižního Tyrolska.

kaltern

V samém srdci Traminu

Přišel čas posunout se na další zastávku, a tou bylo vinařství Cantina Tramin, které založil zdejší farář Christian Schrott, aby ochránil živobytí a budoucnost vinarů z této horské oblasti. Dnes vlastní přibližně 270 hektarů vinic a vyrádí v průměru 1,9 milionů lahví ročně, z nichž 70 % se prodá v Itálii a zbylých 30 % se vyváží do celého světa.

cantina-tramin

Ženská záležitost

Na třetí vinařství Elena Walch jsme narazili náhodou v místní restauraci. A jsme moc rádi, že se tak stalo. Zakladatelka tohoto vinařství se přivdala do jedné z nejstarších a nejvýznamnějších vinařských rodin v regionu a přinesla do tvorby vína nové a moderní koncepty. Nyní je zodpovědnost za rodinný podnik svěřena do rukou již páté generace - dcer Julie a Karoline Walch. Jako svou největší přednost berou možnost víno pěstovat v jejich terroiru a předávání jejich principů na další pokolení.

Gewürztraminen 2022, Elena Walch
Suché
698
Gewürztraminen Vigna Kastelaz 2021, Elena Walch
Suché
700

190 rodin na 190 hektarů

A i když nás to mrzelo, vydali jsme se na poslední zastávku do vinařství Kellerei Kurtatsch, ve kterém nás na první pohled zaujal perfektní výhled, a pak také jejich výborné víno. Vinařství spolupracuje se 190 malými rodinnými farmami, které jim odhospodařují celkem 190 hektarů vinic, díky čemuž jsou schopni vybrat z každé lokality to nejlepší. Jedním z hlavních témat tohoto vinařství je udržitelnost, jelikož se zavázali vyrábět vína orientované na přírodu - od práce ve vinici až po finální produkt.
tramin
 
 
 
Vaše
 
vase-bobulka