Kde se bere chuť ve víně?

Pokud budete mít šanci ochutnat čerstvé hrozny odrůdy Chardonnay, tak zjistíte, jak velice se liší od vína Chardonnay. Kde se tedy ve víně vezme chuť jablek, citrónu nebo másla? Chuť vína pochází z aromatických sloučenin, které se uvolňují během kvašení. Takže když si čichnete k vínu, alkohol se vypařuje do vzduchu a nese s sebou tyto aromatické sloučeniny. Každé víno může obsahovat stovky aromatických sloučenin a každá sloučenina může ovlivnit celkovou chuť vína. V tomto článku se zaměříme na ovocné chutě ve víně, jelikož jsou to právě ty, které ve víně identifikujete jako první.

chut_ve_vine_clanek

Ovocné chutě v bílém víně

Bílá vína nabízí dva hlavní druhy ovocné příchutě: ovoce ze stromů a citrusů. Čím více budete chutnat víno, tím více si uvědomíte, že stejná odrůda vína se bude velmi lišit v závislosti na tom, kde se pěstuje. Například Sauvignon z České republiky se většinou bude projevovat především ovocným aroma, kdežto Sauvignon z Nového Zélandu se bude projevovat silným hluchavkovým aroma. Když ochutnáte bílé víno, přemýšlejte nejprve o ovocné chuti a následně o jeho zralosti. 

bile_vino_clanek

Ovocné chutě v červeném víně

Ovocné příchutě v červených vínech se dělí do dvou kategorií: příchuť červeného a černého ovoce. Každá odrůda může nabídnou řadu příchutí, například Rulandské modré se vykazuje příchutí červeného ovoce - např. brusinky, sladké třešně, nebo maliny. Vína s více příchutěmi černého ovoce bývají plnější (např. Cabernet Sauvignon nebo Syrah). Samozřejmě existují výjimky z tohoto pravidla. 

cervene_vino_clanek_

 

Vaše

vase-bobulka