Základy o víně

Co je vlastně víno?

Víno je alkoholický nápoj, vyrobený z kvašené šťávy z hroznů. Ale nenechte se zmást, nemyslíme tím stolní, ale vinné hrozny. Vinné hrozny jsou menší, sladší a mají hodně zrníček. Většina vín se vyrábí z hroznů z révy vinné. V rámci révy vinné existuje tisíce různých odrůd, jako např. nejpěstovanější odrůda Cabernet Sauvignon, nebo u nás v České republice velmi dobře známé Veltlínské zelené.

Hrozny zrají celou sezónu, a proto se víno vyrábí jen jednou ročně. Když tedy na etiketě uvidíte ročník, je to rok, ve kterém byly hrozny sklizeny. Sklizňové období na severní polokouli je od srpna do listopadu a sklizňové období na jižní polokouli je od února do dubna. Někdy se může stát, že objevíte víno bez ročníku na etiketě. Obvykle se jedná o cuvée několika ročníků dohromady. 

zaklady_o_vine

Chuť a vůně vína

Existuje několik aspektů, které udávají jedinečnou chuť a vůni vína: kyselost, sladkost, alkohol, třísloviny či aromatické sloučeniny.

  • Kyselost - Víno je obecně kyselý nápoj. Jeho obvyklé pH je v rozmezí od 2,5 do 4,5. Bílá vína bývají obecně kyselejší, protože u moderních červených vín probíhá biologické odbourávání jablečné kyseliny na kyselinu mléčnou.
  • Sladkost - Vína se rozlišují podle zbytkového cukru na suché, polosuché, polosladké a sladké. Většinou platí, že čím více má víno zbytkového cukru, tím méně má alkoholu a naopak. Není to však pravidlem.
  • Alkohol - Průměrný rozsah alkoholu u vína je 10 - 15 % obj. Abychom získali 1 % alkoholu, potřebujeme 16,8 g cukru. 
  • Třísloviny - Třísloviny pochází ze slupek, stopek, zrníček hroznů či sudů. Mají trpkou, svíravou nebo hořkou chuť a nejčastěji se s nimi potkáme u červených vín.
  • Aromatické sloučeniny - Každá odrůda hroznů vykazuje aromatické sloučeniny na různých úrovních. To je důvod, proč některá vína voní jako bobule a jiná jako květiny. Dalším faktorem přispívajícím k vůni vína je stárnutí, které se vyznačuje ořechy nebo sušeným ovocem.

1zaklady_o_vine

Víno je zdánlivě jednoduchý nápoj, který je složitější, čím více ho studujeme. Nelamte si však hlavu, když všechny vědomosti nebudete vědět hned.

 

Vaše

vase-bobulka